Aloe vera u stanu – sve o uzgoju Aloe Vere u kućnim uvjetima

Aloe vera u stanu slike

Aloe vera u stanu – saznajte kako uzgojiti prirodnu aloe veru u kućnim uvjetima.
Pripremili smo za vas nekoliko korisnih savjeta kako bi Vašoj aloe veri mogli pružiti najkvalitetniji uzgoj.

Razmnožavanje aloe vere u stanu

Aloe vera u stanu može se razmnožiti lisnim reznicama, i to je postao najčešći način razmnožavanja aloa vera u kućnim uvjetima.

Oštrim škarama trebate razdvojiti listove s dijelom stabljike i tada ih posaditi u novu teglicu. Ukorjenjivanje aloa vere traje otprilike mjesec dana.

Još jedan čest način razmnožavanja Aloe Vere u stanu jest putem mladica koje postojeća aloe vera otpusti pored glavnog korijena.

Potrebno je novu mladicu nježno izvaditi kako ne biste oštetili mladi korijen, te je presaditi u željenu posudu s unaprijed pripremljenom zemljom.

Ako ste se odlučili uzgojiti aloe veru u vašem vrtu, klima koja joj najbolje odgovara je mediteranska. Važno je da je tijekom zime zaštitite pokrovom, kako je ne bi oštetila hladnoća zimskih dana.

Aloe Vera u stanu i kako ju zalijevati?

Za početak trebamo znati da se aloe vera zalijeva jednom tjedno, zimi jednom mjesečno! Možda vas je taj odgovor iznenadio, s obzirom na to da listovi aloe vere sadrže 95% vode.

Od prečestog zalijevanja doći će do truljenja biljke jer ona ne podnosi puno vode i vlage. Iako mnogi misle da aloe vera zbog svog izgleda i bodljikavih listova pripada porodici kaktusa, ona zapravo pripada porodici ljiljana.

Aloe vera Barbadensis Miller je samo jedna od oko 400 različitih vrsta aloa, od kojih većina potječe iz Južne Afrike.

Aloe Vera Barbadensis Miller ima korijen dubine 20 do 30 cm a najbolje ju je saditi u široku i plitku posudu ispunjenu zemljom, u koju možemo dodati kamenje.

Posuda mora imati rupice kako bi mogla otjecati voda i kako zalijevanje Vaše aloe vere ne bi bilo uzaludno. Biljku je najbolje postaviti na prozor koji se nalazi na južnoj ili istočnoj strani vašeg stana ili kuće.

Vrlo važnu ulogu u uzgoju aloe vera u stanu ima temperatura na kojoj je držite.

U proljetnom periodu, Vašu aloe veru u stanu možete prihraniti gnojivom bogatim fosforom kako biste potaknuli cvatnju.

Aloe vera voli toplo vrijeme i sunčevu svjetlost – ako je držite vani, obavezno je tijekom zime unesite u zatvoreni i grijani prostor. Idealna temperatura tijekom dana je između 20 i 24 °C, dok je u večernjim satima optimalna temperatura od 10 do 24 °C.
Mnogi ovu biljku uzgajaju kako bi od nje radili Aloe Vera gel.

Ona je dobro sredstvo za čišćenje organizma i brzo djeluje.

Često se preporučuje kao dodatak prehrani osobama koje imaju problema s imunitetom te različitim oblicima tumora (više o utjecaju aloe vere na tumore, pročitajte u članku Otac Romano Zaga)


Aloe vera povećava otpornost organizma i odličan je imunobuster.

Aloe vera u stanu može živjeti i do 12 godina, i već nakon četiri godine spremna je za branje. Ono se odvija tako da se svaka dva mjeseca odstrane tri do četiri krajnja lista.

Listove treba rezati pri stabljici biljke, tako da ukupna količina gela ostane u listu.

Važno je oprezno rukovati s odrezanim listovima kako se ne bi oštetili i na taj način omogućio ulazak bakterijama.

Aloe vera u stanu: nadamo se da smo Vam barem malo razjasnili kako postupiti s ovom čudesnom i ljekovitom biljkom te da ćete postati sretan vlasnik ove nevjerojatne biljke iz porodice ljiljana.

Kada vaša aloe vera izraste dovoljno velika, slijedite upute u videoprilogu u nastavku i izradite prirodni aloe vera gel.

Ne propustite pročitati naš članak, gdje kupiti i za što sve primjeniti Aloe Veru. Za više ovakvih i sličnih tema, posjetite našu naslovnicu!Ako vam se svidio naš članak, podržite nas i podijelite ga s vašim prijateljima na društvenim mrežama.

Unaprijed zahvaljujemo!

Call Now ButtonNAZOVITE NAS