fbpx

Aloe Vera Barbadensis Miller

Aloe Vera Barbadensis Miller

SASTAV ALOE VERE

Važno je poznavati kemijsku strukturu ove “čarobne” biljke pod nazivom “aloe vera” da bi se što bolje i u potpunosti razumjele nebrojene mogućnosti upotrebe, posebno u kozmetici i medicini.

Riječ je o jednoj nevjerojatnoj lepezi sastojaka koji alou čine pravom “prirodnom apotekom”.

Treba se sjetiti da je, sa jedne strane, dosta toga otkriveno na području nologije i da su istraživanja, s druge strane, o svojstvima svih sastojak (na primjer antrakinona) još uvek optjecaju; također je istina da je fitoterapija ovom biljkom najčešći temeljena na sudjelovanju različitih komponenata, čime se  pojačavaju efekti izlječenja.

Već smo govorili o općim odlikama i svojstvima ove biljke; sada možemo prijeći na osnovne elemente koje sadrži njezin gel.


SPOSOBNOST PROČIŠĆAVANJA UZ BILJKU ALOE VERA

Zahvaljujući  aktivnom sastojku koji se nalazi samo u biljci aloe vera , kaliju i šećerima koji su prisutni u biljci, znatne su njezine laksativne sposobnosti kao i čišćenje, tj. drenaža organizma.


HRANJIVOST ALOA VERE

Opseg aktivnih tvari, koji se proteže od minerala i vitamina, aminokiselina do šećera ( posebno acemana), daje joj  potpuno prirodna i hranjiva prehrambena svojstva.


SPOSOBNOST ZACJELJIVANJE RANA

Acemanan, sa svojim sposobnostima stanične stimulacije, dopušta brzu reprodukciju tkiva izazivanjem pojačanog stvaranja kolagena i vezivnog tkiva.


ANTIVIRUSNO DJELOVANJE

Aktivne tvari, posebno one koje potječu od acemanana, izazivaju u organizmu povećanje sposobnosti pročišćavanja krvne plazme kao i stimulaciju ukupnog imunosustava.


SPOSOBNOST USPORAVANJA STARENJA


Prisutnost vitamina (posebno vitamina C i vitamina E) i antioksidacijskih oligoelemenata (magnezija i selena) kao i drugih supstanci kao što su prolin i saponin, dopušta organeru da se efikasnije suprotstavi slobodnim radikalima kao i efektima starenja potkožnog tkiva.


DJELOVANJE PROTIV UPALA

Biljni steroidi prisutni u aloi omogućuju lokalnu upotrebu aloe vera gela koji ublažava bol, umiruje,smanjuje crvenilo, bez neugodnih popratnih pojava.


ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE

Ekstrakt aloe pomaže stanicama da se učinkovito brane od stalnih napada bakterija, zahvaljujući, prije svega, antiseptičkim svojstvima cimetne kiseline.


ANTIBIOTSKA SVOJSTVA

Aloamodin, jedinstveni enzim, štiti citoplazmu stanica stvarajući obranu od klica, čime štiti organizma od svih vanjskih patogenih napada.


DJELOVANJE PROTIV BOLOVA

Kao i kod aspirina, prisutnost acetilensko-salicilnih kiselina daje aloi antiseptičku i analgetsku sposobnost.


ZAŠTITA OD TUMORA

Kombinacija kalija, acemanana, vitamina B9 (folne kiseline), cinka i vitamina BIZ sve te supstance, maksimalno koncentrirane, prisutne su u drvenastoj aloi, što je čini vrlo snažnim borcem protiv tumora.


ZAŠTITA OD RADIJACIJE

Supstance koje su sadržane a imaju sposobnost regenerirati stanice i obnavljati metabolizam, što je značajna pomoć kod radioterapeutskih tretmana, zahvaljujući prije svega andegetskim svoistvima.


MINERALI

U aloe veri se nalazi više od dvadeset vrsta mineralnih soli koje su od esencijalnog značenja za Ijudski organizam.
Ovo su najznačajnije:

KALCIJ

Najzastupljeniji je među mineralima koji se nalaze u ljudskom organizmu; nezamjenjiv je za stvaranje koštane mase, kao i za funkcioniranje mišića i srca (esencijalan je za kontrakciju mišićnih vlakana i za koagulaciju krvi).

KROM

Prisutan je u malim količinama, istaknut je kod šećera prisutnih u krvi i njemu se može zahvaliti za stvaranje inzulina (koji kontrolira postotak šećera u krvi) i unapređivanje rada enzima masnih kiselina.

FOSFOR

Uz pomoć kalcija pomaže formiranje koštanog tkiva.

 ŽELJEZO

Esencijalna komponenta hemoglobina, krvnog proteina koji provodi kisik u tkivo.

MANGAN

Nužan mineral za pravilan razvoj kostiju (njegov manjak izaziva poroznost kostiju), nezamjenjiv za pravilno funkcioniranje mozga (podiže antioksidansne sposobnosti) kao i za sintezu tiroksina.

MAGNEZIJ

Najvažniji za sve biokemijske procese, posebno za sintezu proteina i nukleinskih kiselina, štiti stanice od radikala, a samim tim ima i sposobnost usporavanja starenja stanica.

KALIJ

Nužan je za razvoj. za funkcioniranje mišića i za održavanje pravilnog PH u tjelesnim tekućinama.

U suradnji s natrijem odgovoran je za eliminaciju iskorištenih tvari iz stanica.

Također, ima funkciju stimulacije nužnih enzima u razmjeni tvari sa šećerima.

Neki diuretici izazivaju prekomjeran gubitak kalija.

Ovaj mineral najčešće gube sportaši kod kojih se to događa češće zbog pojačanog znojenja; ovaj gubitak je lako nadoknadiv ispravnom prehranom, prije svega unosom voća i sirovog povrća.

NATRIJ

Posrednik u enzimskim procesima; zaslužan je za dobar rad živčanog sustava kao i krvožilnih funkcija, u čiju svrhu regulira ravnotežu tekućina.

CINK

Stimulira rad proteina u procesima zarastanja tkiva; a sudjeluje još u najmanje 150 enzimskih funkcija (on je poticatelj enzima) i vrlo je bitan za funkcioniranje staničnih membrana.
Ako se odlučie uzgojiti vlastitu Aloe Veru u stanu, pročitajte naše savijete na što obratiti pažnju!


 MONOSAHARIDI I POLISAHARIDI

Poznatiji pod nazivom “sečeri” sadržani su u pulpi aloe vere.

Bitni monosaharidi (jednostavni šećeri) su manoza i glukoza: oni stvaraju energiju organizma.

Zastupljeni su i polisaharidi (složeni šećeri), kojima je aloe vera gel bogat: celuloza (bitna za stvaranje vlaknastog tkiva), … kiselina i u najvećoj mjeri mukopolisaharid nazvan acemanan ili karizin.

Najnovija istraživanja povezuju acemanan – koji ima sposobnost uništavanja klica i bakterija sa stimulacjom imunosustava kao i s gastrointestinalnim sustavom.

Kao imunostimulans, naveo je mnoge znanstvenike da istražuju njegovu djelotvornost na tijek bolesti kao što su dijabetes, povišen kolesterol, arterioskleroza.

U tijeku su mnogi eksperimenti u borbi protiv virusa HIV-a.


ENZIMI

Za enzime je povezano zaduženje da reduciraju bazične elemente i da pospješuju biokemijske reakcije organizma.

Među enzimima prisutnim u pulpi aloe vere bilježimo: lipazu (bitna za probavu masti), proteazu (ima funkciju da razlučuje proteine), celulazu (pomaže probavu celuloze i olakšava iskorištavanje vlakana), katalazu (sprjećava apsorpciju hidroksidnih peroksida i oksidiranu vodu, koja može biti toksična – on ih u tkivu raščlanjuje na kisik i vodu), kao i fosfate i škrob, kojih ima u neznatnim kolićinama.


SALIDLNA KISELINA

Predstavlja jednu od osnovnih komponenata aspirina, ima mnogostruke funkcije koje idu od spuštanja temperature do zaštite srca.

Zahvaljujući salicilu, poznato nam je i drvo po kojem je ova kiselina dobila ime.

Djeluje na upaljena tkiva i sprječava kiselost krvnih pločica.

Često samo djelovanje aktivnih farmakoloških tretmana izaziva gastroiritaciju, ili ćak može izazvali alergijske reakcije.

Ako se koristi prirodni proizvod povezan s drugim biljnim kompnentama, izljećenje je vjerojatnije.


LIGNIN I SAPONIN

Među kemijskim sastojcima biljke aloa vera uočavaju se i sljedeće supstance: lignin (C10H13O13), supstanca kojoj aloa vera može zahvaliti za žućkastu boju i koja je odgovorna za stvrdnjavanje biljnog tkiva, kao sto je celuloza, koja je koncenlrirania na vanjskim dijelovima lista i koja je od bitnog značaja za vlakna.

U Aloe veri se nalazi saponin, komponenta koju možemo pronaći i u mnogim drugim vrstama biljaka.

On je bitan za probavni trakt, s izrazitom sposobnošću omekšcivnnjci, pročišćivanja i antiseptičke djelatnosti; ime je dobio po obilatoj pijeni koja se stvara kada je u kontaktu s vodom.
Saponifikacija podrazumijeva razgradnju masti na masne kiseline i glicerin.

Više informacija o prirodnom gelu Aloe Vera Barbadensis Miller pročitajte u našem članku, 100% prirodna Aloe Vera!


Aloe Vera Barbadensis Miller, biljka s bogatom poviješću, pruža obilje koristi koje možemo iskoristiti. Otkrijte više o ovoj fascinantnoj biljci i mogućnostima suradnje s Forever Living Products i našim timom.

Kliknite ovdje i pogledajte video o suradnji, otvorite novo poglavlje u svom životu.

NAZOVITE NAS